Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nagyecsedi Agárklub

 

A Nagyecsedi Agárklub 2009-ben alakult a Nagyecsed Városért Egyesület keretein belül.

kutyi.pngA klub abból a célból alakult, hogy a Nagyecsed város és vonzáskörzetében a Standard Magyar Agár, Angol Agár és agár jellegű ebek „fajtagazdája” legyen. Továbbá, hogy az agártulajdonosok számára szakmai és sportközösségi, valamint kutyáik számára felkészülési lehetőséget biztosítson az Országos- és Nemzetközi versenyeken való részvételhez, illetve az agár fajta népszerűsítéséhez szükséges bemutatókhoz.

Elsődleges cél az agaras „társadalom” közösségi összefogása, az eb tulajdonosok társadalmi felelősségtudatának fejlesztés, a tagok koordinálása mind a tenyésztés, mind pedig a sporttevékenységeket illetően.

Azon agártulajdonosok részére, akik kutyáikkal Országos- és Nemzetközi pálya- illetve coursing versenyeken kívánnak részt venni, felkészülési és tréning lehetőséget biztosítson.

A tenyésztést a fajta érdekeinek megfelelően képviselje, hogy Magyarországon megteremtődjön a fajta kulturált tartása, tenyésztése.

Feladatául tűzte ki, hogy a Magyar Agár és Angol Agár fajták népszerűsítését.

A népszerűsítés mellett célul tűzte ki, a fajtával kapcsolatban kialakult előítéletek, tévhitek megváltoztatását, a vadásztársadalommal való együttműködést és a törvényi keretek között működő vadászati lehetőségek kihasználását a fajta ősi értékeinek megőrzése érdekében.

Útmutatást kíván adni az egészséges, (betegségektől mente), jó karakterű, (agresszivitástól mentes), kiváló minőségű egyedek, (anatómiailag korrekt, jó küllemű) állomány kialakításához.

A térségben meg kívánja szervezni a tréningek- valamint pálya és coursing-versenyek illetve, a tartási körülmények ellenőrzését.

Fel kívánja venni a harcot a kutya kereskedelem a szaporítás ellen.

A klub megpróbálja összefogni az összes agárfajta kedvelőit, tenyésztőit egy baráti viszonyt feltételező közösségben.

Meg kívánja teremteni azt az információs és tájékoztatói rendszert, amelyben minden agár barát megtalálja az érdeklődésének megfelelő ismeretet, legyen az kiállítási, verseny, tenyésztői, egészségügyi a fajtára jellemző bármely információ, ami a fajta fejlődését és pozitív megítélését szolgálja. 

2010. június 13-án, a Nagyecsedi Agárklub az Ecsedi-láp fesztivál keretein belül, agarász napot szervezett.  A rendezvényről készült képek megtekinthetők a klub honlapján (www.ecsediagar.com).